2013-06-09

Så här ser jag på köttkonsumtionen

Samhällets generella syn på konsumtion av kött och animaliska produkter är helt klart ohållbar. Ofta är det sett som något naturligt och hälsosamt, ett "måste", och många människor tycks tro att det alltid har sett ut såhär. (Att vi har ägg och 4 typer av mjölkprodukter i kylen, och ska äta kött varje dag, gärna 3 gånger om dagen. Om inte kött, så måste man ha ost iallafall.)

Så här ser jag på det. Vare sig vi vill det eller ej så har vi ett ansvar över hur djur behandlas i vårt samhälle. Alla människor har ett personligt ansvar att behandla vår omgivning (med alla i det) så respektfullt som möjligt, och se till att vi hanterar saker så att det inte skapar allt för mycket lidande.

Vi lever i ett samhälle där vi är väldigt lyckligt lottade och är väldigt rika om man jämför mot hur världen har sett ut. Välstånd innebär också ett ökat ansvar, eftersom det i dagens samhälle innebär att de saker vi gör får större konsekvenser för vår omvärld. Lägg då också till att vi lever i ett samhälle där vi har fantastiskt god kunskap och tillgång till information.

Detta innebär att de allra flesta rent kunskapsmässigt vet att mycket köttkonsumtion inte är bra för vårt samhälle, oss själva, vår omvärld och särskilt inte för djuren vars liv ofta går till endast detta syfte. Jag förstår att kunskap och känslomässig insikt inte är detsamma, men hur kommer det sig att gapet är så stort? Hur kommer det sig att trots att vi i västvärlden är världens mest informerade folk och även ofta anser oss vara världens "godaste" folk (emot våld och grymhet), så fortsätter köttkonsumtionen att öka? I sådan mån att det till och med skadar vår hälsa idag. Och ändå fortsätter vi använda hälsoargumentet till varför vi ska få fortsätta konsumera kött varje dag.

Jag anser att det beror på en bekvämlighet som gör att vi ofta undviker att ta ansvar i sådant vi inte är tvungna till av samhällets standard. Dock har vi hela tiden möjligheten till att bestämma oss för att respektera djur och se de konsekvenser vi skapar för dem med våra matvanor. Äntligen har vi både frihet och kunskap nog till att kunna äta mer vegetariskt och veganskt.

Alltså kan det vara dags att fundera över vår konsumtion av kött, fisk och animaliska produkter. Bli medveten om vilka stora konsekvenser det har, både för djuren och miljön (ex koldioxidutsläpp, regnskogsskövling, utfiskning av haven), och om hur vegetarisk eller vegansk kost fungerar utmärkt. Är då verkligen alla de gånger som du äter kött och animaliska produkter så nödvändiga?Med detta menar jag inte att veganskt är det enda rätta och att allt annat är förkastligt. Men jag syftar på att vi alla kan och bör agera på det faktum att vi med dagens köttkonsumtion och livsstil skapar ett världshistoriskt stort lidande i världen, trots att det inte ens är nödvändigt för oss. Med sådant här i betänkande så blir det självklart bara ignorant att säga saker som "jag älskar bacon" som bortförklaring till att inte behöva tänka över sin köttkonsumtion. Ät bacon då, och dissa andra typer av kött. Det handlar om prioriteringar.

Så självklart kan ingen person fixa allt, men vi alla kan definitivt göra bättre ifrån oss! Att sluta köpa skinn. Att bli vegetarian. Om det känns för svårt; att halvera köttkonsumtionen.

Mycket kan vara en bra start. Se bara till att börja någonstans. Det är tid för det nu.

Detta är Patrik Baboumian, Tysklands starkaste man 2011 - och vegan.
Detta lägger jag till för att det är många som tror att man inte kan vara vegan om man styrketränar
och bygger muskler. Det finns egentligen många exempel på att det fungerar utmärkt.

Love and Compassion.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar