2013-07-01

33 anledningar och mansfrågor

Den 17 maj lade jag ut ett större inlägg på Facebook. De närmaste dagarna före så hade det varit en stor grej med den delade länken "33 anledningar till feminism". Det är en länk som tar upp en mängd kvinnofrågor för att stärka feminismen. Många utav de frågor som nämns där känns viktiga i sig men jag tänkte bland annat på dessa saker:

- Detta är förmodligen en reaktion på den stora kritik som feminismen mött de senaste åren, bland annat av jämställdism. Sidans argument är "därför behöver vi feminism". Vilket kan vara intressant och upplysande att titta på. Men argumentet av sidan blir enligt mig snarare "därför behöver vi bara feminism i jämställdhetsarbetet". Något som jag och många andra inte håller med om. 

- Sidan fungerar också som argument för varför vi bara behöver feminism styrandes i Sverige, trots att flera argument gäller saker utomlands.


- Nu kommer många människor att bli väldigt upprörda över att se dessa problem och bilder och det kommer att förstärka feminismen i dess onyanserade bild där man oftast ser mannen som förövare och kvinnan som offer. Detta skapar ofta en slags blindhet för manliga offer och manlig utsatthet. Människor som inte sett "den andra sidan" bygger lätt en känsla av att kvinnor är de enda som är utsatta. Att det även hade kunnat göras 33 punkter om mäns nackdelar i samhället tänker man inte på. Eller så tror man att de inte finns. Och om man ser exempel på dessa så är det vanligt att man inte reagerar på dem särskilt mycket och inte ser dem som relevanta punkter för jämställdheten.

- Alla punkter saknar källor. Det hade varit bekvämt att lätt kunna nå källorna till punkterna också.

Det nedanför var vad jag skrev för att öppna diskussionen om det på Facebook. Något som gav mycket reaktioner. Både positiva och negativa.

Till alla som sett och ser "33 anledningar till feminism" spridas på Facebook:

Feminism är inte detsamma som jämställdhet.

Jag vill påpeka detta eftersom det är många som intuitivt känner att feminism och jämställdhet är samma sak.

Feminismen, och denna länk, kommer med ett starkt budskap om att kvinnor har det sämre än män generellt - och att vi därför måste fokusera på kvinnofrågor för att skapa jämställdhet. Detta perspektiv räcker inte för att lösa alla jämställdhetsproblem i samhället idag - eftersom det bidrar till en hel del missförstånd - och i sin tur till att vi omedvetet diskriminerar män och deras svårigheter. Egentligen hade det likväl kunnat stå 33 punkter om mäns svårigheter i samhället.

Feminism tar alltså upp frågor som är viktiga och relevanta för jämställdhet, men missar eller förminskar också andra frågor som är viktiga och relevanta för jämställdhet.

Jag önskar att det, vid sidan av det feministiska arbetet, finns utrymme för jämställdism - där man kan skapa problemformuleringar och åtgärder ur ett bredare perspektiv som också tar upp fler manliga perspektiv. På så vis kan vi komma närmre ett mer jämställt samhälle, var män och kvinnor kan förstå och respektera varandra bättre än vad vi gör idag.

Feminismen är alltså inte det enda medlet för att nå det mål som de flesta av oss delar: Målet om jämställdhet.

Vem som helst är välkommen att ge kritik.

Peace & Love!

2 kommentarer:

 1. "Jag önskar att det, vid sidan av det feministiska arbetet, finns utrymme för jämställdism - där man kan skapa problemformuleringar och åtgärder ur ett bredare perspektiv som också tar upp fler manliga perspektiv."

  Det en del feminister är rädda för är att de ska tappa tolkningsföreträdet.

  Har du sett dessa fyra inlägg? (Jag vet att jag är lite lat och inte kollar efter eventuella kommentarer från dig.)
  http://genusdebatten.se/varfor-jamstalldismen-ar-battre-an-feminismen-1-8-fran-33-anledningar/
  http://genusdebatten.se/varfor-jamstalldismen-ar-battre-an-feminismen-9-16-fran-33-anledningar/
  http://genusdebatten.se/varfor-jamstalldismen-ar-battre-an-feminismen-17-25-fran-33-anledningar/
  http://genusdebatten.se/varfor-jamstalldismen-ar-battre-an-feminismen-26-33-fran-33-anledningar/

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera