2012-10-18

Inget att avundas

Jag har läst boken "Inget av avundas - Vardagsliv i Nordkorea" som är skriven av Barbara Demick.

Boken skildrar Nordkorea genom ingående personliga berättelser av människor som har levt i Nordkorea. Nordkorea är världens mest stängda land och det är svårt för oss i omvärlden att förstå vad som försiggår där. Författaren och journalisten Barbara Demick har intervjuat en mängd människor och återberättar deras gripande berättelser i denna bok. Berättelserna är dessutom väldigt olika och blandade med fakta kring Nordkorea, vilket ger en mycket djupare förståelse för oss många som undrar. Inte helt oväntat så är de svåra historierna många och bland annat skildras massvälten i Nordkorea på 90-talet, från flera vinklar. Man får också läsa om hur gatulivet ser ut, hur en läkare arbetar, hur ett kärlekspar måste gömma sin kärlek och hur en lärare ser sina egna elever svälta. 

Författaren har gjort en imponerande skildring som är väldigt läsvärd. Om du ska läsa någon bok om Nordkorea så är det den här! Den har en endast fått 5:or (av 5) i betyg i rekommendationen på Bokus. Det måste vara för att den på ett sådant skickligt vis delar med sig av viktiga berättelser från Nordkorea, som ännu idag är ett väldigt svårt land. 

Citat ur boken:

"På liknande sätt som inuiterna har många ord för snö har nordkoreanerna många ord för fängelse."

"Kvinnor utbytte matlagninstips. När ni gör majsgröt, kasta inte bort hylsan, kolven, bladen och stjälken, utan lägg dem i morteln. Även om det inte ger näring så fyller det magen."
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar