2012-05-22

Spontanköpen är bovarna (gammalt inlägg)

Skrivet 18 juli 2009
Taget från Min första blogg.

Detta är kanske regel nummer ett vad gäller att spara pengar! Undvik spontanköp. Hur många gånger har man inte köpt något i affären som man senare bara lagt undan. Ett typiskt exempel är när man köper en tröja som man senare knappt kommer använda. Men inte bara det är spontanköp. Också de gånger du går i staden och känner att du är sugen på något gott är spontanköp. Eller då du bestämmer dig för att äta ute istället för att laga något hemma. Jag har flera tips på hur du gör just för att undvika dina spontanköp.

Mitt första tips är att helt enkelt inte ta med plånboken när du ska ut på små turer! Om du bara går en promenad behöver du väl inte din plånbok heller? Om du ska vara iväg längre så kan du kanske behöva din plånbok. Vandra då inte med en massa pengar i plånboken. Utan ta med litegrann, eller gärna inget alls. Om du vill köpa något så ska du vilja det tillräckligt mycket för att kunna gå till bankomaten och ta ut pengarna. Om du har Visa-kort så kan du se till att inte ha för mycket pengar på kontot som du tar ut från.

Ofta behöver man kanske bara köpa något litet i stan, som en flaska vatten eller nåt litet att äta. Att alltid ha med sig en flaska vatten och någon frukt är då väldigt ekonomiskt! Spara en mindre vattenflaska som du har köpt förr och fyll den helt enkelt med vatten. Tillåt dig inte heller gå och äta ute hursomhelst, utan om du vill att maten ska gå lätt och snabbt så får du lära dig laga lätta och snabblagade recept. Det är inte bara mycket billigare, utan också mer hälsosamt! När du lagar mat så kan du dessutom se till att använda just det som har legat hemma ett tag, t ex den där broccolin du länge sett i frysen. Jag kan här tillägga att det ofta går snabbare och är billigare att tillaga vegetarisk mat än kött.

Planera vad du behöver och ska köpa! Fundera på om du verkligen behöver och vill ha det du ska köpa. Prioritera. Titta alltid på Tradera, second hand, osv, först! Vandra inte heller omkring för mycket i affärer. Du behöver inte se allt. Du vet förmodligen redan vad du vill ha när du har funderat över detta. Just att inte köpa ytterligare ett par byxor eller skor bara för att de är fina, sparar du mycket på!

Planera även inför köp i mataffären – skriv alltid en köplista! Mataffärerna är listiga, det finns en anledning till att godishyllorna alltid står närmast kassan. Det är nämligen strategiskt utplacerat. De vill att medan du står och väntar i kön så ska du stå och titta på godiset, varav du bara tar något litet gottis att köpa. Men du ska se till att inte bli lurad av detta. Det lättaste sättet att stoppa sig från att äta för mycket sötsaker är faktiskt genom att stoppa sig redan i affären! Det du ska köpa är det du har skrivit på din fina köplista. Som det kanske en eller annan gång kan få stå ”choklad” på…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar