2012-09-21

Stora bloggare är stora för att vi reagerar

Så här ser jag det. Alla stora bloggare är stora för att de får folk att reagera. Vi människor älskar nämligen att reagera på saker, särskilt på saker där vi får tillfälle att påpeka att vi är bättre.

Det är ofta utseendefixerade kvinnor som är öppna med sitt liv och fokuserar på mode, fester, vardagsliv och andra saker som intresserar dem. Detta är en grupp som många människor i vårt samhälle gillar att se ner på. (Vilket jag tror grundar sig en del i ojämställdhet inom den sociala strukturen i samhället.)

Den överoperereade och kända bloggaren Kissie.
Vad dessa bloggarkvinnor har gemensamt är att de står på sig och fortsätter vara öppna med sitt liv och sin attityd trots att många kritiserar. Då får bloggarna nämligen många likasinnade människor som älskar dem också. Det började nog med att attraktiva kvinnor skrev om sitt liv på ett lättförståeligt och vardagligt vis och lätt blev förebilder för tjejer med liknande fokus på livet. När sedan folk reagerar på hur dessa bloggare är utseendefixerade, har hårda attityder och skriver om saker som visar att de har en egocentrisk och begränsad världssyn, så får bloggarna bara desto mer uppmärksamhet. Varav start på det såkallade bloggkändisskapet, som består av både "lovers" och "haters".

Jag har två lite motsägelsefulla åsikter kring detta. Jag tycker det är viktigt att människor inte alltid ska behöva vara intellektuella för att få yttra sig. Jag tycker det är bra att bloggar finns för dem som bara vill få skriva av sig utan någon större press på kvaliteten av deras texter. Enligt detta tycker jag det är okej att en mängd tjejer (och killar också förstås) skriver om sin vardag och det som intresserar dem. Men när människor som skriver om oviktiga saker och sprider dåliga värderingar tjänar gott på att blogga blir jag förstås irriterad.

Det är tråkigt att se hur detta har tagit en så stor del av bloggvärlden (vilket förmodligen också betyder att det gör en del skada). Bloggvärlden har nämligen väldigt stor potential i att sprida lärdomar, tankar och kunskap på ett spännande och lättillgängligt vis. Bloggar som kretsar kring ämnen som exempelvis kreativa intressen, politik och vegankost är utan fråga mer givande för vår utveckling och världen. Vad har du för åsikter?
 

2 kommentarer:

 1. Håller med dig helt och hållet! Tycker också att det är skönt att även de som inte är högintellektuella "får" blogga och uttrycka sig, om sina tankar, känslor och sin vardag. Däremot blir jag irriterad när det bloggas om "dumheter" och ytligheter, och sedan blir jag irriterad för att jag blir irriterad; uppenbarligen är dessa tjejer (och killar) avsevärt mycket smartre än oss andra, eftersom de tjänar storkovan på sina "dumheter"...
  Kram!

  http://maritha.blogg.se

  SvaraRadera
 2. Haha, ja det är ganska så knäppt egentligen! Bland annat finns det forskare, som studerat länge och skrivit genomtänkta texter med viktig information, som inte tjänar som vissa av dessa bloggare. Hur kan det hänga ihop egentligen? Vilka är det som betalar egentligen?

  Får ju hålla med om att de är smartare än oss ändå, när de lyckas så bra. =) Fast sen undrar man om det är värt det? Kanske inte alltid är så roligt att vara kändis. Om du kollar ex Kissies kommentarer så är det rätt mycket hård kritik. Det har nog sina fördelar och sina nackdelar att vara kändisbloggare.

  SvaraRadera